Citromból tortát?

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Azt tapasztalom, hogy rengeteg a világunkban az áldozat. A rossz szülők áldozata, a házastárs áldozata, a politikai rendszer áldozata, és még sorolhatnám.

A mai világ embere előszeretettel keres hibásokat a saját boldogtalansága mögött, illetve csinál rendszert az általa negatívnak megélt események felnagyításában és a panaszkodásban.

No, és hogy mi ezzel a baj? Egyszerű. A panaszkodással éppen arra fókuszálunk, amire nem vágyunk: az általunk rossznak minősített dolgokra. Márpedig amire fókuszálunk, azon a figyelmünk, és amin a figyelmünk van bizony az nő. A panaszkodással tehát további olyan eseményeket vonzunk az életünkbe, ami miatt még többet panaszkodhatunk majd.

Hasonló a helyzet az áldozati szereppel is; addig, ameddig önmagunkra mások áldozataként tekintünk, addig bizony benne ragadunk a szegény én szerepében. Önsajnálatból pedig sosem fogunk tudni igazán felelősséget vállalni a saját életünkért, hogy végre megteremthessük az általunk vágyott életet.

Mi tehát a teendő? 

Engedjük el a panaszkodást és a többi ember hibáztatását. Vegyük észre, hogy minden, ami történik velünk, valamiként a mi érdekünket szolgálja! Persze joggal merül fel bennünk elsőre a kérdés, miért szolgálna engem, hogy például sokat bántott az apám, vagy hogy az anyám nem volt képes kigyógyulni a gyógyszerfüggőségéből? Nos, az idő mindenre választ ad, ha hajlandóak vagyunk meghallani…

A két konkrét példa az enyém. Idővel megértettem, hogy apám agresszivitása tett olyan erőssé, amilyen ma vagyok. Azért értem el annyi mindent, mert mindig neki akartam bizonyítani: bármennyit bánt, akkor is viszem valamire! Másrészt azzal, hogy meg tudtam bocsátani (8 év „hadviselés” után) neki, a megbocsátás mára hihetetlenül könnyűvé vált minden szituációban.

Anyukám gyógyszerfüggése és a tény, hogy nem tudtam megmenteni… A segítői létem egyik legfontosabb leckéje. Ahogy Brandon Bays, a tanítóm fogalmazott a képzésen: „Elviheted a lovat a vízhez, de nem veheted rá, hogy igyon.” – Azaz nem menthetem meg azt, aki valójában nem akarja.

Legfrissebb ilyen jellegű példám pedig, hogy a YouTube figyelmeztetés nélkül letiltotta a több, mint 3 éve működő (több, mint 100 videómat tartalmazó) csatornámat egy félreértés miatt. Bevallom, sírtam. Nagyon igazságtalannak éltem meg először. Aztán tehetetlennek éreztem magam. Majd csalódottnak és dühösnek. Végül elkezdtem megoldani a helyzetet. Létrehozni egy új csatornát, felpakolni minden korábbi anyagomat. Közben pedig jött az ötlet: ha megdobnak citrommal, sütök belőle tortát! Így szedtem elő a 3 évvel ezelőtti videóimat és döntöttem el, hogy a Facebook oldalamon minden nap megjelenítek 1-1 mini informatív bejelentkezést.

Ha van kedved, tarts velem: úgy hiszem, sok hasznos és gondolatébresztő anyaghoz juthatsz!

Nézd meg az egész sorozatot!

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Ha úgy érzed, hogy mindig mások hibásak a rossz dolgokért és áldozat szerepben élsz, akkor itt az ideje változtatni! Így legyél az életed teremtője te is!

Ez is érdekelhet még

Elengedés
Önismeret

Kivel azonosítod magad?

Hogyan hozd ki a legtöbbet az életedből ebben a nehéz energetikai időszakban, amikor úgy érzed, csak kihívásokkal teli pillanatok elé nézel?

agyi enneagram
Önismeret

Enneagram – az agyi hármas

Kövesd tovább az Enneagram bölcsességét. Vajon te melyik típusba tartozol? Ha megérted a működésedet, a legjobb önmagaddá válhatsz.

#novagyokmagazin