Enneagram – az agyi hármas

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Ebben a kategóriában három olyan alcsoport szerepel, amelynek tagjai legfőképpen a folyamatos agyalással szokták jellemezni önmagukat. Ők azok, akik a Belső Utazásban általában folyamatosan kétségek között vannak: „Ezt most én találtam ki vagy valóban a folyamat része?” Az érzéseket ők nehezebben élik meg, jellemzőbb inkább, hogy képek és/vagy gondolatként megjelenő intuíciók segítségével haladnak lefelé a szinteken.

Ebbe a triádba tartozik:

  • Az Ötös, azaz a Vizsgálódó

Jellemző mondata: „Tudom és értem.” 

Legfőbb vágya: hogy kompetens, rátermett legyen és megtalálja helyét a világban.

Legnagyobb félelme: hogy tehetetlen és haszontalan, nem tud megbirkózni a kihívásokkal, a külvilág kívánalmaival.

Általános jellemzése: ahogyan vannak. Mindent gondolkodás útján közelítenek meg, cselekvés előtt racionálisan mérlegelnek. Szeretnek új dolgok után kutatni, de főként elméleti téren.

Erősségei: Rendkívüli éleslátással, igen jó ítélőképességgel rendelkezik. Racionális, rendszerező, jó megfigyelő.

Gyengeségei: Az Ötös, ha nem érti az őt körülvevő világot, vagy túlságosan nagy nyomás alá kerül, akkor szorongani és védekezni kezd.

Jellemző gyermekkora: Az Ötös kisgyermek általában nem érezte biztonságban magát a családban. Kiskorában kereste a helyét a család – általában zavaros – rendszerében, de nem találta.

  • A Hatos, azaz a Lojális

Jellemző mondata: „Teszem a kötelességemet.”

Legfőbb vágya: Biztonságra törekszik, azt akarja, hogy elfogadják, szeressék és támaszt találjon.

Legnagyobb félelme: hogy elhagyják, elárulják, nem kap támogatást, egymagában elveszettnek érzi magát.

Általános jellemzése: A Hatos a legellentmondásosabb személyiség az Enneagramban. Rendkívül különböző, ellentétes jellemek tartoznak ide, a személyiség mélyén azonban ugyanazok a kérdések, törekvések dolgoznak. A Hatos mindig a fejében akarja megfejteni a világot, végtelen párbeszédet folytat saját magával. Mivel az eszében él, könnyen elveszti a kontaktust az érzelmeivel és testével.

A legfontosabb területek, amik a Hatost mozgatják a félelem, a függőség és a bizalom.

Erősségei: Megnyerő, kedves, barátságos. Könnyen teremt kapcsolatot, rendkívüli alkalmazkodóképesség jellemzi, igazi csapatjátékos.

Gyengeségei: Túl sokat „agyal”, elveszti spontaneitását. Ha a Hatos túlzottan elkötelezi magát, tekintélyszemélyektől vár útmutatást.

Jellemző gyermekkora: A Hatos életében az apa játszotta a meghatározó szerepet, hozzá kötődött erősebben, az ő kedvében akart járni.

  • A Hetes, azaz a Rajongó

Jellemző mondata: „Boldog vagyok, nagyszerűen érzem magam, minden a legjobban alakul.”

Legfőbb vágya: hogy elégedett legyen, élményeket éljen át, részese legyen a világmindenség teljességének.

Legnagyobb félelme: hogy kimarad valamiből, nélkülöznie kell, hogy elborítja a fájdalom.

Általános jellemzése: a Hetes habzsolja az életet, az élményeket. Úgy érzi, állandóan el kell foglalnia magát, hogy ne szembesüljön – esetleg fájdalmas – érzéseivel.
Erősségei: szikrázó elme, aki mindig pozitívan gondolkozik, lelkes, lendületes, tettre kész, spontán és rugalmas. Örök optimista, tele van lelkesedéssel.

Gyengeségei: optimizmusát belevetíti a realitásba. Mindenről feltételezi, hogy „szép és jó”, mindent rózsaszínben lát, hajlamos az öncsalásra. Mivel kergeti az élményeket és mindig többfélét csinál, könnyen válik felszínessé

Jellemző gyermekkora: A Hetes gyermekkorában leginkább az anyjával kapcsolatos problémák jellemzők. Kiskorukban valamilyen okból nem kaptak elegendő anyai gondoskodást.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az agyi hármas csoportról, a jövő héten hozom a testi triád bemutatását!

A sorozat előző részét ITT találod.

Nézd meg az erről szóló videókat is:

Ötös típus

Hatos típus

Hetes típus

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Kövesd tovább az Enneagram bölcsességét. Vajon te melyik típusba tartozol? Ha megérted a működésedet, a legjobb önmagaddá válhatsz.

Ez is érdekelhet még

Gyenge nő
Párkapcsolat

A gyenge nő…

Vajon igaz az a mondás, hogy ha a nő nem erős, akkor gyenge? Hogyan teremtsd meg a párkapcsolati egyensúlyt, ha erős nőnek tartod magad?

#novagyokmagazin