Nőiesség megélése – női közösségek minősége

Picture of Tácsik Gabriella

Tácsik Gabriella

Woman&body coach

Cikk megosztása

Nőiességed megélése neked is problémát okoz? Nem tudod, hogyan csalogathatnád elő a benned élő nőt? Nem tudod, mitévő legyél ezzel kapcsolatban?

Tudjuk, hogy a nőiesség nem csupán biológiai tényezőkkel, hanem kulturális és társadalmi szokásokkal is összefügg. A kulturális tényezőkkel nem foglalkoznék én most itt! A biológiai faktorokat mindenki ismeri, így azzal sem untatlak.

Azt azonban kiemelném, hogy mi befolyásolhatja azt, hogy egy nő hogyan éli meg a nőiességét:

 • a társadalom és elvárásai (sajnos, hogy van ilyen!),
 • az önbizalom, önértékelés, önbecsülés,
 • önismeret,
 • megfelelni akarás,
 • környezet,
 • önmegengedés,
 • testkép,
 • énidő,
 • testmozgás,
 • testsúly,
 • női közösségek…

Bizonyára a felsorolás nem teljes, azonban a legfontosabbak itt vannak. Amire én most szeretnék kitérni az a női közösségek. Régebben a nők összejártak teázni, tollat fosztani, kötni, horgolni, stb. Elsőre ez most vicces lehet, de nagyon fontos minősége volt ezeknek az összejöveteleknek. Annak idején ez volt a nők énideje. Ezeken az eseményeken beszélgettek, viccelődtek, ilyenkor a férfiak sem voltak otthon, tehát a téma mindegy volt.

Amiért ez fontos volt és igazából ma is az lenne, ha a nők összejárnának, mert ilyenkor kimondták magukból a dühöt, haragot is és megnyugodva tértek haza a családba. Igen, valóban jelenleg is van a nőknek énidejük, de összehasonlíthatatlan a nagyanyáinkéval.

Tudod miért?

Mert az övék minőségi volt, az közösség volt…

Most az énidőben nem beszélgetés van, nem kötés, horgolás – ami egyébként hasznos volt, hiszen elkészítettek egy-egy sálat, sapkát, amit aztán a gyerek tudott használni. Szóval a jelenlegi énidő nem minőségi, csak bizonyos szempontból. Az egyén szempontjából értékes, hiszen kiszakad a családból, azonban a női energia nincs olyan minőségben jelen, mint elődeink összejöveteleiben. Ők egyáltalán nem gondolkodtak azon, hogy vajon megélik-e a nőiességüket, hanem egyszerűen megélték és kész, hiszen a közösség ereje segítette őket ebben, nem volt kérdés…

Mi, mai nők kiváltságosak vagyunk ebben a témában, mert olyan mértékű elvárás nehezedik ránk a társadalom ÉS saját a magunk részéről is, hogy annak nehéz teljes mértékben megfelelni. Fontosnak tartom, hogy kezdjünk el közösséget építeni, hogy a nőiesség újra megerősödjön egyéni és társadalmi szinten is.

A közösségek ereje sokat ad a nőiesség megéléséhez. Tudjuk, hogy mindenkinek mást jelent a nőiesség, nincs tuti receptem a „hogyanra”, hiszen minden nő más és más tapasztalattal rendelkezik, más családból érkezik, de adok útravalóul néhány apróságot, ami segíthet neked a saját folyamatodban.

Kreatívkodj egy kicsit otthon a lakásban, díszítsd fel, úgy is jönnek az ünnepek, készítsd te a díszeket. Vegyél egy felnőtt színezőt és kezdj el színezni, főzz vagy süss valami finomat, vagy tanulj meg kötni, horgolni, varrni… Kezdj el női közösséget építeni!

Női segítő csoportomat ITT találod, ahol 2 hetente fontos témákról tartok 35-40 perces előadásokat.

Tácsik Gabriella

Woman&body coach

Facebook: Thara Tánciskola

Várlak szeretettel Facebook csoportomban:

Női önértékelés és önbecsülés fejlesztés

Bekerülés a kérdések megválaszolásával lehetséges!

Fedezd fel, hogyan segíthet a közösség a nőknek abban, hogy elfogadják nőiességüket és kiegyensúlyozottabb életmódot folytassanak.

Ez is érdekelhet még

szeretetnyelv
Párkapcsolat

Tudod, mi az a szeretetnyelv?

Szeretnéd, hogy harmonikusan működjön a párkapcsolatod? Kezdd ezzel az apró lépéssel. Nem is gondolnád, hogy mennyit segíthet egy teszt kitöltése.

Nő testtudatosság
Egészség, test-lélek-szellem

A NŐ és a testtudatosság

Hogyan építsd a testtudatosság fejlesztésével az önbizalmadat? Ha felismered a tested jelzéseit, az hogyan segít abban, hogy magabiztosabban navigálj az életben?

#novagyokmagazin