Ha keveset alszol, könnyebben hízol?

Picture of Burinda Veronika

Burinda Veronika

Asztrológus, író, önismereti tréner

Cikk megosztása

Talán ez a kérdés még sohasem merült fel benned. Ez az 5 érdekes tény az alvásról igazán elgondolkodtató lehet.

  1. Alvás közben regenerálódik a test, rendszereződnek a napközben szerzett ismeretek, az érzelmi hatások feldolgozása megtörténik, az immunrendszer takarít.
  2. Az éjszakát körülbelül másfél órás ciklusokban alusszuk át, egy-egy cikluson belül megfigyelhető a mély és felületes alvás, illetve az álomalvás. Így 5-6 ciklus jut egy éjszakára. Az alvás első részében inkább a mélyalvás jellemző, a második részben pedig a felületes és az álomalvás.
  3. Az első szakasz a mélyalvás a regenerálódás szakasza. Az alvás-ébrenlét ciklus illeszkedik a Föld forgásához kapcsolódó nappalok és éjszakák váltakozásához. Így a testünk csakis akkor bocsátja ki a melatonint (altatóhormon), amikor sötét van. Ez biztosítja a nyugodt, pihentető alvást és antioxidáns hatása van, amely a bőr fiatalságáért is felelős.
  4. Felnőttek esetében átlagosan 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy az életminőség megfelelő legyen. Ám a kutatások szerint 6-9 óra közötti alvásidő az ideális, melyet nagyban befolyásol az életkor, a társadalmi berendezkedés és a kultúra is. A hiedelmekkel ellentétben viszont a túl sok alvás negatív hatást gyakorolhat az életünkre. Az alvásigény nem állandó még egyénenként sem. Betegség, fizikai, érzelmi igénybevétel, stressz esetén több alvásra van szükségünk.
  5. Az alváshiány számtalan komoly betegséget is generál, úgymint a szív-és érrendszeri betegségek, stroke, időskori elbutulás, csontritkulás, pszichés betegségek… Kialvatlanság esetén figyelemzavar, hangulatzavar léphet fel, sérül a testhőmérséklet szabályozása, sőt még a zsíranyagcsere működése is felborul. Igen, ha keveset alszol, könnyebben hízhatsz! De ha már fáradt maradsz az alváshiánytól, legalább nevess sokat (ha van erőd és kedved hozzá), mert az meg fogyaszt. Igaz, nem annyira, mintha sportolnál és egészségesen táplálkoznál…

Tehát válts életmódot, amelynek egyik alappillére a kiegyensúlyozott, pihentető alvás legyen! Ez ugyanis a fiatalság egyik forrása. Tűzd ki célodul hát az örök fiatalságot és egészséget! Ehhez pedig ugyanazt kell tenned, mint eddig: enni, inni, aludni és menni. Csak abban változtass, hogy mit, mikor, mennyit és hogyan.

Ha nehéznek találod, kérj segítséget. Tarts velünk! Segítünk! Legyél egyensúlyban önmagaddal!

Valójában mennyi alvásra van szükséged? Tudj meg öt érdekes tényt az alvásról, hogy optimalizáld az egészségedet.

Ez is érdekelhet még

Nő testtudatosság
Egészség, test-lélek-szellem

A NŐ és a testtudatosság

Hogyan építsd a testtudatosság fejlesztésével az önbizalmadat? Ha felismered a tested jelzéseit, az hogyan segít abban, hogy magabiztosabban navigálj az életben?

Ötvenedik szülinap
Igaz történet alapján

Ötven

Az ötvenedik életév betöltése ijesztő élmény lehet, de a megfelelő szemlélettel csodálatos kalanddá változtathatod. Hogyan fogadd magabiztosan ezt az új életszakaszt?

#novagyokmagazin