Miért történik mindig ugyanaz veled?

Picture of Burinda Veronika

Burinda Veronika

Asztrológus, író, önismereti tréner

Cikk megosztása

Előfordult már, hogy úgy érezted csak sodródsz az árral? Minta egy láthatatlan mágnes húzna valaki vagy valami felé, pedig nem vagy biztos abban, hogy az a helyes út. Olyan, mintha nem is te irányítanád az életedet. Aztán már megint ugyanabban a szituációban találod magad és csak annyit tudsz becsmérlően mondani, hogy „ezt nem hiszem el.”

Akkor mégis, mi történt?

Egyszerűen fogalmazva, csak a jól bevált (tanult) sémád szerint működtél.

Mi az az emberi séma?

Ahogy az emberek az idők folyamán egyre inkább megismerték a környezetüket, egyre több tapasztalatot gyűjtöttek össze. Ezek nyomán egyszerűsíteni tudták a tevékenységeiket, és a tapasztalataikból megalkották a saját belső képüket a világról, annak működéséről és önmagunkról is. Ezek a belső észlelések az alkotóelemei az emberi sémáknak, amelyek lehetővé teszik a világ és önmagunk gyorsabb, egyszerűbb értelmezését.

Az elmúlt néhány évtized kognitív kutatásai rámutattak arra, hogy ezek az emberi sémák nem feltétlenül adnak objektív, pontos képet a körülöttünk lévő világról, másokról és önmagunkról. Azok néha korlátozhatják a gondolkodásunkat és a megértést.

Az emberi sémák kognitív keretek, amelyek mindannyiunkban kialakulnak az életünk során. Ezeket tudattalanul sajátítjuk el a szüleinktől, barátainktól, oktatóinktól és a minket körülvevő fontos személyektől már születésünket követően. A sémák idővel automatikussá válnak, és irányítják reakcióinkat, döntéseinket, tevékenységeinket és meghatározzák kapcsolataink minőségét is. Olyan, mintha benyomnál egy gombot a zenelejátszón és az azután automatikusan végigfut. Így kerülünk mindig hasonló (vagy ugyanolyan) helyzetbe.

Ezért fontos, hogy tudatossá váljunk az életünket működtető sémáinkra és minél inkább biztosítsuk az objektivitást az elfogultság elkerülése érdekében. Az információk figyelmes, széleskörű értékelése és az előítéletek tudatos felismerése segíthet abban, hogy átlépjünk ezeken a negatív hatásokon és nyitottabbak legyünk az új tapasztalatokra, szempontokra.

A sémák negatív hatásai az élet minden területén megjelenhetnek. Mivel gyakran torzítják a valóságot, így korlátozhatják a problémamegoldó készséget. Minden ember számára fontos, hogy felismerje a saját előítéleteit és hajlandó legyen új szemléletmódot alkalmazni, amely elősegíti az objektív döntéshozatalt. Ez hatékonyabbá teszi a másokkal való kapcsolódást, a problémamegoldást és a konfliktusok kezelését.

A sémák azonban nem csak negatív hatásúak lehetnek. Működésük fontos szerepet játszik az észlelésünkben és az értelmező készségünkben.

Jó, ha tudod, hogy ezt az öt dolgot te is megteszed tudattalanul:

  • Kategorizálás

Sémáink lehetővé teszik számunkra, hogy osztályozzuk és kategorizáljuk az információkat. Segítenek nekünk az azonos típusú dolgok csoportosításában, például emberek, tárgyak vagy események szerint.

  • Elvárások

Az emberi sémák alapvetően elvárásokkal járnak. Az egyes sémákhoz kapcsolódó elvárások meghatározzák, hogy milyen viselkedést vagy tulajdonságokat várunk egy adott helyzetben vagy személytől.

  • Előítéletek

A sémák néha előítéleteket és sztereotípiákat is magukban hordozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a sémák befolyásolhatják a véleményünket és viselkedésünket más emberekkel vagy csoportokkal szemben, anélkül, hogy tényleges tapasztalatokra vagy információkra támaszkodnánk.

  • Kognitív hatékonyság

Az emberi sémák segíthetnek a gondolkodás és döntés hatékonyságában, mivel lehetővé teszik az információk gyorsabb értelmezését és feldolgozását. Így nem kell minden egyes új helyzetben elölről kezdeni az információk értelmezését.

  • Változtatás

Bár az emberi sémák erősek és tartósak lehetnek, nem véglegesek, ezért megváltoztathatók. Az új tapasztalatok és információk hatására a képesek vagyunk/lehetünk módosítani és frissíteni a sémáikat. Ez a sémák – és egyben az ember – rugalmasságát és alkalmazkodóképességét mutatja.

Ha ezekre figyelsz, nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy nem esel még egyszer ugyanabba a gödörbe. Figyeld meg magad egy-egy helyzetben és vedd észre, mi az, amit robotpilótaként, gondolkodás nélkül újra és újra megteszel.

Mi az, amire figyelned kell ahhoz, hogy ne történjen mindig ugyanaz veled? Láss rá a saját működésedre, hogy ezekkel a tippekkel változtatni tudj!

Ez is érdekelhet még

Lehet és szabad
Önismeret

Szabad és lehet! De vajon hogyan?

Az új teremtés azt jelenti, hogy szabad megélni önmagadat, ha akarod, és leteheted a szenvedésmintázataidat. De vajon hogyan kezdj hozzá?

#novagyokmagazin