Kutyák pórázon és anélkül

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Jómagam imádom a kutyákat. Gyermekkoromban valódi támaszom volt a rotink és a kis keverék kutyusunk, amikor otthon állt a bál. Úgy gondolom, hogy ezektől a négylábúaktól olyan feltétel nélküli szeretetet kaphat az ember, amit valóban csak ők tudnak adni. Emellett mindig is úgy gondoltam, hogy az ebek megérzik, ha az ember fél, és akkor válnak támadóvá.

Ergo egészen egy hónappal ezelőttig – bevallom – nem értettem meg azokat az embereket, akik rettegve félnek a kutyáktól. Engem kétszer is harapott meg gyermekként két különböző házőrző, de mégsem kezdtem el félni a fajtájuktól. Mindkét esetben úgy gondoltam, hogy én hibáztam, és úgymond „megérdemeltem” a helyzet kialakulását.

No de miért is írom le mindezt? Pontosan amiatt, ami nagyjából négy héttel ezelőtt történt velem. Újabb leckét kaptam ugyanis odafentről. Nem tudod megérteni, hogy miért félnek mások a kutyáktól? Na, akkor megmutatjuk! Két napon belül két hihetetlen élményt is kaptam. Az első egy kedves vendégemmel folytatott beszélgetés volt, aki elmondta, hogy ő annyira retteg a kutyáktól, hogy az új csodás otthonából nem mer lejárni futni, mert a környékbeliek póráz nélkül sétáltatják a kutyáikat. Elmesélte, hogy mennyire fáj neki, amikor egy sétáltató jön szemben az utcán és ahelyett, hogy megfogná az ebet, még neki áll feljebb, hogy „de nem harap”.

Ahogyan szeretett vendégem beszélt a megéléséről egyszeriben megértettem: olyan megmagyarázhatatlan és zsigeri félelem ez, amitől az ember olyan rettegést él meg, ami teljes pánikba, halálfélelembe teszi őt, bármennyire is cuki a szembejövő kutya. Ilyenkor az illető nem az imádnivaló szőrgombócot látja, hanem a veszélyforrást – hiszen nagyon gyakran az ilyen személyeket korábban komoly támadás érte (vendégem esetében is így történt gyermekként egy kóbor eb által) –, és az életvédő reflex kapcsol be automatikusan.

Különös volt, hogy miután vendégemmel elbúcsúztunk egymástól, a hétvégén a kislányom két barátnőjét magunkkal vittem a lovardába. Az egyik kislányon pontosan azt a halálos rettegést láttam a gyermekkutyától és az anya kutyustól, mint amit a vendégem mesélt. Döbbenetes volt számomra látni azt a pici kislányt, ahogy halálos rémülettel rohant hozzám, hogy vegyem fel.

Egy szó, mint száz, én már értem, és ebből a megértésből szeretettel kérem kutya imádó társaimat, hogy legyenek tisztelettel azok iránt, akik a legaranyosabb, legmosolygósabb ebtől is rettegnek. Fogadjuk el, hogy mindenki más, és kérem a sétáltatókat, tegyék fel a pórázt, ha ezt kéri valaki.

Rendeld meg a Belső Utazásról szóló könyvemet, amely a napokban jelent meg.

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
A kutyák az egyik leginkább szerethető és hűséges társaink lehetnek az életben. De mi van, ha számodra nem jelentenek ilyen pozitív érzéseket ezek az állatok?

Ez is érdekelhet még

Belső Utazás könyv
Igaz történet alapján

Innen szép nyerni!

Meríts ihletet, hogy soha ne add fel a hitet és a reményt. Ez a veszteség és az önfelfedezés története, hogy van kiút és van tovább. Te mit tudsz tenni magadért?

#novagyokmagazin