Folyton megbántasz másokat a túlzott szókimondásoddal?

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Rendszeresen megdorgálnak különböző személyek, amiért olyan durván fogalmazol? A szemedre hányják, hogy sértően kommunikálsz? Nos, maximálisan együtt tudok érezni veled. Nagyon sokáig tapasztaltam én is ezt. Dupla skorpióként igencsak szókimondó fából faragtak, így sokáig napi rendszerességgel kaptam sértett reakciókat a környezetemtől. Sőt, már egészen kicsi koromtól abban nőttem fel, hogy az Anyám állandóan azt ismételgette: „Számolj el tízig, mielőtt megszólalsz!” Nem mondom, hogy nem volt alapja a dolognak, hiszen őszinte kommunikációm régen valóban sértő stílussal vegyült. Sokat dolgoztam azon, hogy finomítsam azt, ahogyan elmondom a véleményemet.

Aztán egy idő után átestem a ló túloldalára. Vigyázz, hogy ez veled ne történjen meg! Jó dolog az önkritika és a kapott visszajelzések alapján történő önfejlesztés, de fontos észrevenni azt a pontot, amikor a külvilág nyomására már-már feladjuk önmagunkat! Ne juss el idáig! Igyekezz megtalálni az arany középutat!

A tiszta kommunikáció mindennél fontosabb, légy mindig őszinte a hozzád közelállókkal! Igen, próbáld átgondolni, hogy miként fogalmazhatnád meg a véleményedet úgy, hogy az kevésbé legyen bántó (én-üzenetekkel, erőszakmentesen), de vedd észre azt is, ha a fogadó oldal az, aki túlzottan érzékeny! Nekem nagyon sokat segített egy gondolat „A te majmod, nem az én majmom!” Bizony nem csak annak kell fejlesztenie önmagát, aki durván fogalmaz, hanem annak is, aki könnyedén megsértődik!

Mi is valójában a megsértődés? Az esetek jelentős részében a megbántódás hátterében az érintettnek egy gyenge pontja („nyomógombja”) van. Ez azt jelenti, hogy a te durvaságod triggereli („berántja”) őt egy korábbi, érzelmileg számára súlyos szituáció érzésvilágába. Tehát valójában nem a te fogalmazásod sérti meg, hanem az, hogy amit mondasz, tudattalanul emlékezteti őt valakire, aki korábban hasonlóképpen bántotta.

Nos, ilyenkor egy tudatalattiban ható technika (mint a Belső Utazás) meg tudja mondani, hogy ki az érintett eredeti, szavakkal bántalmazó személy, és az ő általa kiváltott érzelmi reakció megsemmisíthető (de legalábbis csökkenthető) a folyamat okozta oldás segítségével. Ennek a megtörténte pedig legalább olyan fontos, mint az, hogy megtanuljunk asszertívan kommunikálni.

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Ne küzdj azzal, hogy megbántasz másokat! Íme néhány tipp, hogyan fejezd ki magad anélkül, hogy túlságosan kritikus vagy megalázkodó lennél.

Ez is érdekelhet még

Úton
Önismeret

Győzd le az önszabotázst!

Az önszabotázs körforgásában ragadtál? Fedezd fel, hogyan szabadulhatsz ki ebből az önpusztító mintából, és hogyan érheted el a céljaidat!

Séma
Önismeret

Miért történik mindig ugyanaz veled?

Mi az, amire figyelned kell ahhoz, hogy ne történjen mindig ugyanaz veled? Láss rá a saját működésedre, hogy ezekkel a tippekkel változtatni tudj!

#novagyokmagazin