Enneagram – az érzelmi hármas

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Ebben a kategóriában 3 olyan alcsoport szerepel, amelynek tagjai intenzív érzelmekkel élik az életüket, igazi szív-lélek emberek. Ők azok, akik a Belső Utazásban általában nagyon könnyen megélik az érzések szintjein történő lefelé haladást, mivel könnyedén tudják elárasztani őket az egymást követő érzelmek.

Ebbe a triádba tartozik:

  • A Kettes, azaz a Segítő

Jellemző mondata: „Majd én segítek.” 

Legfőbb vágya: hogy szeressék, hogy ő is kifejezhesse érzéseit, hogy szükség legyen rá, elismerjék.

Legnagyobb félelme: hogy nem szeretik, hogy az emberek elfordulnak tőle.

Általános jellemzése: az önértékelés hiányában szenved, úgy érzi, hogy őt nem lehet önmagáért szeretni. A szeretetért, amire annyira vágyik állandóan tennie kell, ki kell érdemelnie azt. A Kettes azt akarja, hogy azért szeresd, mert gondodat viseli, törődik veled.

Erősségei: melegszívű, empatikus, segítőkész személyiség.

Gyengeségei: a Kettes tehát nem szereti feltétel nélkül önmagát. Önbecsülésének az a feltétele, hogy tökéletesen jó és önzetlen legyen.

Jellemző gyermekkora: a Kettes gyermekkorában azt tanulja meg, hogy a szeretet nem jár „csak úgy magától”, hanem ki kell érdemelni azt.  

  • A Hármas, azaz az Eredményes

Jellemző mondata: „Sikeres vagyok.”

Legfőbb vágya: hogy értékeljék, elismerjék, és ő is értékesnek, kívánatosnak érezhesse magát. 

Legnagyobb félelme: hogy nem elég értékes, és ha nem teljesít, ha kudarcot vall, az emberek elfordulnak tőle. 

Általános jellemzése: a Hármas könnyen elveszti a kapcsolatot érzelmeivel, valódi lényével. Mellőzi, semmibe veszi érzéseit, vágyait, hogy hatékonyabban tudjon működni. 

Erősségei: magabiztos, dinamikus, energikus egyéniség, aki képes hinni önmagában. Életvidám, céltudatos és kitartó. 

Gyengeségei: a Hármasok tehát hamar megtanulják, hogy nem önmagukért szeretik őket, hanem azért a termékért, amit produkálnak. 

Jellemző gyermekkora: korán megtanulták a család, gyakran az anya elvárásait, és álmait teljesíteni.

  • A Négyes, azaz az Individualista

Jellemző mondata: „Más vagyok, mint a többi ember, engem nem értenek meg a többiek.” 

Legfőbb vágya: megtalálni önmagát, saját jelentőségét, belső élményeiből stabil, kiegyensúlyozott identitást akar létrehozni. 

Legnagyobb félelme: hogy valami baj van vele, hiányzik belőle valami, nincs igazi személyisége, saját jelentősége. 

Általános jellemzése: a Négyes önelemző, főleg az érzelmek terén. Alapvető életérzése, hogy különbözik másoktól, különlegesnek érzi magát. Úgy gondolja, hogy nem hétköznapi ember, senki nem képes megérteni őt, ezért magába fordul. 

Erősségei: rendkívül kreatív, képes arra, hogy élményeiből újat, értékeset hozzon létre, gyakran van valamilyen művészi képessége. Nagyfokú önismerettel rendelkezik. 

Gyengeségei: sok Négyes a munkáját csak a lét- illetve önfenntartás eszközének tekinti, addig is, amíg valami jobbat, neki valót talál. Azonban nem sokat tesz azért, hogy változtasson, csak álmodozik róla. 

Jellemző gyermekkora: a legtöbb Négyes „normális”, eseménytelen gyerekkorról számol be, amelyben nem voltak tragédiák, drámai események. A gyerek azonban mégis magányosnak érezte magát. Tapasztalataim szerint nagyon sok Négyesnek volt prenatális traumája (például ikervesztés, vagy a terhesség korai szakaszában bizonytalanság a szülőknél, hogy akarják-e őt), vagy előzte meg az ő születését abortusz/vetélés.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az érzelmi hármas csoportról, a jövő héten hozom az agyi triád bemutatását!

A sorozat előző részét ITT találod.

Nézd meg az erről szóló videókat:

Kettes típus

Hármas típus

Négyes típus

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Fedezd fel erősségeidet az Enneagram segítségével. Tanuld meg, hogyan értheted meg jobban önmagad és hogyan nyerhetsz betekintést az érzelmeidbe.

Ez is érdekelhet még

szomorúság
Egészség, test-lélek-szellem

Az értelmetlen élet

Úgy érzed, hogy túlterhelnek a feladatok és az elért eredményeidnek nincs értelme? Hogyan ismerheted fel a kiégés szindrómát, hogy lépéseket tehess önmagadért?

Enneagram
Önismeret

Az Enneagram bölcsessége

Merülj el önmagad mélységeiben az Enneagram segítségével! Fedezd fel viselkedési mintáidat és az önismerethez vezető utadat ezzel a nagyszerű módszerrel.

#novagyokmagazin