Az Enneagram bölcsessége

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy az életben fejlődhessünk, illetve másokhoz könnyebben kapcsolódhassunk, tisztában kell lennünk saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel. Az önismeret így kritikus fontosságú a boldogulásunkhoz.

Nos, az én kedvenc önismereti módszerem az Enneagram, amely ehhez egy tökéletes segítség, ami 3 fő és 9 alcsoportba sorolja az embereket. Mielőtt azonban ismertetem a részleteket, azt kell leszögeznem, amit nekem Brandon Bays tanított a Belső Utazás kísérő képzésen. Ne azonosítsd magad azzal a sorszámmal, amit magadra vetítesz! Az Enneagram besorolásunk az EGONK típusa, amit azért „fejlesztettünk ki”, mert úgy éreztük, ezzel az önvédelmi módszerrel tudunk életben maradni ebben a fizikai síkban. Csak hogy picit jobban értsd, én például 7-es típus vagyok, aki a vidámsággal, bulizással, barátokkal köti le magát, minden percét beosztja, programokban a jókedvet hajhássza – mindezt azért, hogy ne kelljen megállnia és szembenéznie a lelkében zajló fájdalmas folyamatokkal.

És hogy miért fontos felismernünk ezt a „játszmánkat”? Mert akkor tudatosan elengedhetjük! Én például, amikor ezt megértettem, akkor elkezdtem szándékosan csökkenteni a programjaim számát, hogy igenis legyen időm befelé figyelni! Valóban fájt… De sok-sok önmunkával már egész jól eltöltöm az időt magamban is.

Na és akkor a példa után megmutatnám az Enneagram lényegét, amelyet ez az egy ábra tökéletesen összefoglal. Ahogy említettem: 3 fő és 9 alcsoport. 

A 3 fő irány:

 • az érzelmi,
 • az agyi és
 • a testi típusoké.

Ez a 3 elnevezés igazán beszédes.

Akik az érzelmi területen vannak, azok az életet az érzéseiken keresztül élik meg. Ide tartozik:

 • a kettes típus: a „segítő” (mint Brandon),
 • a hármas: az „eredményes” és
 • a négyes: az „individualista”.

Az agyalós típusok 3 alcsoportja:

 • az ötös: a „vizsgálódó”,
 • a hatos: a „lojális” és
 • a hetes: a „rajongó”.

A testi típushoz:

 • a nyolcas: a „kihívó”,
 • a kilences: a „béketeremtő” és
 • az egyes: a „reformer” tartozik.

Don Richard Riso és Russ Hudson Az Enneagram bölcsessége című könyve egyébként messzemenőkig túlmegy azon, hogy elárulja, milyenek vagyunk, miben vagyunk gyengébbek vagy épp erősebbek. Ahogy az imént a saját példámmal megmutattam: a könyvből kiderül az egyes típusok legfőbb félelme is és az annak elkerülésére alkalmazott módszerük. Ezen túlmenően ír a szerző a típusok tipikus gyermekkoráról (a hetesnél például azt említi, hogy általában komolyan sérül az édesanyjához való viszonya – hát ez esetemben pontosan így történt), sőt tanácsot ad arra, hogy ki, miként fejlesztheti tudatosan önmagát. 

Ez utóbbi az, amire hallgatva én például ritkítottam a naptáramat és a folytonos rohanás helyett időt találtam a napi 15-20 perc relaxálásra, ami által valóban sokkal nyugisabb vagyok, mint valaha!

Az Enneagram további bónusz-haszna, hogy ha eljössz Belső Utazni hozzám, akkor segíti a folyamatban a megélésedet, ha megosztod velem a besorolásod, hiszen így tudom hozzád igazítani a lépések kivitelezését.

Remélem, kedvet kaptál ehhez a szuper módszerhez! Ha igen, ITT megnézheted a teljes lejátszási listámat, ami alapján elkezdheted a hozzád közelállókat kisilabizálni, hogy vajon ki melyik csoportba tartozik! Ha pedig jobban szeretsz cikkeket olvasni, akkor figyeld a Magazinban a következő három cikkemet, mert górcső alá veszem majd a három triádot! Így vagy úgy: hajrá, önismeretre fel!

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Merülj el önmagad mélységeiben az Enneagram segítségével! Fedezd fel viselkedési mintáidat és az önismerethez vezető utadat ezzel a nagyszerű módszerrel.

Ez is érdekelhet még

egészség
Egészség, test-lélek-szellem

Legyünk jók a testünkhöz…

Hogyan teremts egyensúlyt az életedben? Tudd meg, hogyan táplálhatod a testedet, hogy az olyan helyet nyújtson a lelkednek, ahol örömmel lakhat.

#novagyokmagazin