Öt tipp ahhoz, hogyan szeresd meg a tested

Picture of Burinda Veronika

Burinda Veronika

Asztrológus, író, önismereti tréner

Cikk megosztása

Ha valaha érezted úgy, hogy elkeserítenek a társadalom irreális szépségszabványai, vagy elégedetlen vagy a tükörképeddel, akkor ez a bejegyzés neked szól. Nekünk, nőknek gyakran azt mondják, sugalmazzák, hogy törekedjünk a tökéletes (pl. a reklámokban látható) testre, anélkül, hogy tekintettel lennének arra, hogyan érezzük magunkat ettől belül.

A helyzet azonban a következő: az igazi szépség nem a méretből vagy az alakból fakad – hanem abból, hogy jól érezzük magunkat és magabiztosak vagyunk abban, akik vagyunk, mint egyéniségek.

Ezért osztok meg ma öt egyszerű tippet, amelyek segítenek abban, hogy úgy szeresd a tested, ahogy van!

1. Pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás az első lépés ahhoz, hogy megszabadulhass az önmagaddal szembeni negatív érzésektől. Persze ezerszer hallod naponta ezt, te is tudod, hogy mennyire fontos (lenne), mégis olyan nehéz… Fontos megértened, hogy a tested az életed része, és minden egyes része értékes. Kezdd egy egyszerű gyakorlattal: minden nap adj hálát a testednek azért, amiért képes mindenre, amit teszel, és tartsd szem előtt a pozitív tulajdonságait. Biztosan találsz ilyet magadon, magadban. Eleinte koncentrálj a legegyszerűbb dolgokra. A lényeg, hogy kezdd el átállítani a fókuszt a negatív irányból a számodra pozitív, értékelhető irányba.

2. Keress olyan mozgásformát, ami örömmel tölt el

A testmozgás nagyszerű módja annak, hogy megszabadulj a tested iránt érzett elutasítástól. Találj olyan mozgásformákat, amelyek örömöt okoznak neked, és amelyek segítenek abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben. A rendszeres testmozgás segít abban, hogy jobban megismerd a tested és elfogadd azt. Nézz körül, keress, kutass! Manapság már annyi mozgásforma létezik – akár online csatlakozási lehetőséggel is –, hogy egyre többféle irányzat közül válogathatsz. Ehhez nagy segítség, ha megtalálod a saját motivációdat vagy akár a célodat is.

3. Tarts fenn kapcsolatot másokkal

A társas kapcsolatok fontosak ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Keress olyan barátokat vagy csoportokat, akik támogatnak téged abban, hogy elfogadd magad testestől-lelkestől, és akikkel örömmel töltöd az időd egy részét.

4. Fókuszálj a belső értékeidre

Az önmagaddal szembeni testgyűlölet gyakran abból ered, hogy túlzottan fókuszálsz a külső megjelenésre és a társadalmi elvárásokra. Megjegyzem, hogy ebben még „segítenek” is nekünk nőknek azzal, hogy olyan referenciákat tárnak elénk úton-útfélen, amivel óhatatlanul összehasonlítgatva magunkat, tudat alatt számtalanszor csökkentjük a saját értékességünket (pl. reklámok, hirdetések). Ezt tompítani tudod azzal, ha megtanulsz magadba nézni, és a belső értékeidre fókuszálni. Figyelj inkább az egyediségedre, az erényeidre és azokra a dolgokra, amelyek valóban fontosak neked és a hozzád közelállók számára.

5. Szakember segítsége

Ha úgy érzed, a tested gyűlölete súlyosabb és nem tudod leküzdeni egyedül, akkor fontold meg szakember igénybevételét. Tőle segítséget kaphatsz abban, hogy jobban megértsd az érzéseidet, és olyan technikákat ajánl, amelyek közelebb visznek ahhoz, hogy jobban elfogadd a saját testedet és megerősödhessen az önbizalmad, önszereteted.

Könnyű mondani, hogy hidd el, te is gyönyörű vagy… Mégis itt az ideje, hogy te is elkezdj hinni önmagadban. A társadalom továbbra is nyomást fog gyakorolni ránk, hogy megfeleljünk bizonyos szépségideáloknak, de fontos, hogy emlékezzünk arra, ami igazán számít – hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az önszeretet útja időnként nehéz, de a végeredmény megéri a sok erőfeszítést. Vegyük kezünkbe az irányítást a testképünk felett, és törekedjünk a személyes fejlődésre a társadalmi elvárások helyett. Ezt szem előtt tartva, kezdhetjük kicsiben ezzel a felvázolt öt egyszerű tippel.

Lépjünk hát egy lépést hátra, és kezdjük elölről! Ismerjük fel, hogy a szépségnek nincs egyetlen változata – a szépség minden formában létezik!

Ne hagyd, hogy a társadalom irreális szépségszabványai elkeserítsenek! Íme öt egyszerű tipp, amely segít abban, hogy úgy szeresd a tested, ahogy van, és megtaláld önmagadban az igazi szépséget.

Ez is érdekelhet még

Úgy szeretlek, ahogy vagy
Önismeret

Hogyan ölik meg az elvárások a kapcsolatokat?

Az elvárások elkerülése a kapcsolatban nemcsak megmentheti azt, hanem erősítheti a kölcsönös elfogadást és megértést. Mit tegyél, hogy a kapcsolataid egészségesek maradjanak?

#novagyokmagazin