Mi a helyzet a megbocsátással?

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

„Gyűlölöm az apámat!” „Sosem bocsátok meg az anyámnak!” „Elfogadhatatlan, amit a szüleim velem tettek!” „Többé nem beszélek az apámmal/anyámmal!”
Ismerős bármelyik mondat? Nekem bizony nagyon is. Az első gyakorlatilag a mantrám volt úgy 14 éves koromtól 28 éves koromig. Szóval pontosan tudom milyen érzés.

 

Segítői pályafutásomban számtalanszor hallottam vendégeim szájából hasonló kijelentéseket és – mivel átéltem magam is – mélységesen együtt tudtam érezni velük.
Van azonban ezekkel a mondatokkal, illetve legfőképp a mögöttük megbújó érzésekkel egy komoly baj. Nevezetesen az, hogy az anyánk és apánk gyermekei vagyunk, azaz 50-50%-ban bennünk élnek tovább. Ha tehát valamelyiküket utáljuk, megtagadjuk, akkor valójában önmagunk egy részét utasítjuk el! Ez pedig nem nekik árt, hanem önmagunknak

 

Brandon Bays a megbocsátásra tanít. Sok embertől azonban azt hallom, hogy a megbocsátással felmentjük a tettest a bűne alól, amihez nincs jogunk és nem is érdemli meg. Ez egy hatalmas tévedés! Megbocsátani nem azért kell, hogy a másik felet tehermentesítsük, hanem azért, mert addig, amíg nem tudunk szívből megbocsátani, addig mérgező érzéseket hurcolunk a szívünkben, ami akár meg is betegíthet minket!

 

Több vendégem említette, hogy korábban azt a tanácsot kapta segítőktől, hogy személyesen keresse fel a szülőjét, akivel konfliktusa van, és tálaljon ki neki. Ezzel két alapvető probléma van. Az egyik, hogy a való világban egy beszélgetés alkalmával jelen van az ego, ami megsértődéssel, játszmaindítással reagál az általa támadásnak vélt mondatokra, és a beszélgetésből így könnyűszerrel veszekedést generál. A másik, hogy ilyenkor az emberek a saját igazukra figyelnek, és miközben a másik fél beszél, önmagukban már arra készülnek, hogy mit válaszolnak, hogyan védik meg magukat – ergo az elhangzó gondolatok jelentős része el sem jut hozzájuk.

Én a magam részéről nagyon fontosnak tartom a kibeszélést, kiventilálást, azonban tapasztalatom szerint a személyes beszélgetés helyett a lélekszintű társalgás (amelyet – ha még nem állsz készen egy Belső Utazásra – akár otthon is megejthetsz ellazult állapotban) célravezető igazán, hiszen itt megérzed mindazt, ami a másik fél szívében zajlik, így megérkezhetsz egy olyan fajta megértésbe, amely könnyedén segít át a megbocsátásba.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy ha nehéz szüleid vannak, akkor is muszáj a kapcsolatot tartani velük. Bár nyilván ez volna az ideális, de a cél valójában csupán az, hogy megnyugodjon a lelked és békében élhesd az életed, megtartva az egészségedet.

 

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Tanuld meg, hogyan bocsáss meg szüleidnek a múltbéli hibáikért, hogy továbbléphess és belső békét nyerj ezekkel az egyszerű lépésekkel.

Ez is érdekelhet még

Enneagram
Önismeret

Az Enneagram bölcsessége

Merülj el önmagad mélységeiben az Enneagram segítségével! Fedezd fel viselkedési mintáidat és az önismerethez vezető utadat ezzel a nagyszerű módszerrel.

örökbefogadás
Család, otthon

Örökbefogadás

Az örökbefogadást és ezen nehéz döntéssel járó kihívásokat jobban megértheted Bert Hellinger családállítási rendszerén keresztül.

#novagyokmagazin