Hogyan építsünk erősebb családot három egyszerű szokás kialakításával?

Cikk megosztása

Picture of Burinda Veronika

Burinda Veronika

Asztrológus, író, önismereti tréner

Egy erős és boldog család rendkívül értékes manapság. És ez alatt nem csupán a hagyományos, tradicionális családot értem, hanem a bármilyen összetételű és létszámú családot is. Az alábbi szokások mindenhol egyszerűen alkalmazhatók. Hiszen a családi kötelékek megerősítése nem történik meg magától, mert ahhoz, hogy a családtagok jobban összetartsanak, fontos, hogy rendszeresen gyakoroljanak.

De vajon mit kell gyakorolniuk?

A napi rutint, ami majd idővel – egy-két hónap alatt – szokássá válik. Ugyanis a „jó” szokásokat is ki tudjuk alakítani ugyanazzal a módszerrel, mint ahogyan a „rossz” szokásokat. A titok a rendszeres gyakorlásban rejlik.

Kezdjük is el már ma!

1, Töltsük el a szabadidő egy részét együtt

Az első és legfontosabb dolog az, hogy időt töltsünk a családunkkal. Alakítsunk ki napi idősávokat, amikor mindannyian együtt lehetünk, még ha csak rövid időre is. Így megteremtjük azt a környezetet, amiben a lényegi dolgokra összpontosíthatunk. Ellenőrizzük a munka és más elfoglaltságok időbeosztását, hogy legyen idő, amikor csak a családnak élünk. 

Ilyen lehetőség például, ha:

  • együtt jászunk.

Az együtt játszás kiváló módja annak, hogy eltöltsük az időt egymással, és miután az összes napi kötelezettségünk véget ért, ebbe a lazító program belemerüljünk. Az együtt játszás segít az érzelmi kötelékek erősítésében és a közös emlékek létrehozásában. Válasszunk olyan játékokat, amelyek több korosztálynak is megfelelnek, hogy a teljes család élvezhesse az időtöltést. 

  • közös kikapcsolódást szervezünk.

A közös kikapcsolódás, akár akcióban, akár pihenésben, kiváló lehetőség arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Tűzzünk ki célokat, válasszunk egy helyet, amit a nagyobb programokon, nyaralásokon is meglátogatunk, és gondoskodjunk arról, hogy olyan érdekes, meglepő vagy egyszerű kikapcsolódásokat szervezzünk, amire az egész család lelkesen emlékezni fog. 

család

2, Vacsorázzunk közösen

Az asztal körül ülve eltöltött idő a családi élet egyik legerősebb pillére. Az étkezések alkalmával a családtagok megoszthatják egymással a történeteiket és a kihívásaikat. Megbeszélhetik a terveiket, a céljaikat, illetve ötleteket adhatnak a megoldásokra. Rendszeresen szervezzük meg a közös vacsorázást, még akkor is, ha a mindennapi élet nehézkessé teszi ezt. 

3, Nyújtsunk segítséget egymásnak

A segítőkészség a család számára két fontos célt szolgál: egyrészt megjeleníti az együttműködés szellemét, másrészt pedig az elfeledett értékek közé tartozik, mint a tényleges figyelem megadása. Segítsünk egymásnak a feladatokban, tartsuk rendben és karban közösen az otthont, legyünk jelen a nehéz pillanatokban.

Mindezzel pozitív tapasztalatokat szerezhetünk és erősítjük a családi kötelékeket. 

Melyek azok a minden nap, egyszerűen alkalmazható szokások, amelyek összetartóvá teszik a családot? Ezek a tippek nem kerülnek semennyibe!

Ez is érdekelhet még

#novagyokmagazin