Hallottál már az ikervesztés szindrómáról?

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Egy életen át tartó megmagyarázhatatlan magányosság érzés. Indokolatlan szorongás, bűntudat. Párkapcsolati, vagy karrierben megélt sikertelenség. Túlsúly. Nehéz kapcsolat az édesanyával.

Ezek csak a leggyakoribb lehetséges tünetek, amelyek hátterében az ikervesztés szindróma állhat. No, de mit is jelent ez? A fogantatás pillanatában nagyon gyakran előfordul (a tudomány mai állása szerint az esetek nagyjából 13-15%-ában!), hogy az embrió nem egyedül kezdi meg fejlődését anya pocakjában. A két lélek együtt indul el a leszületés útján, azonban az egyikük néhány hetes korában elhal. Ez lényegében a legsúlyosabb prenatális (azaz anyaméhben elszenvedett) trauma, amely kihat az érintett egész életére.

Nézzük csak meg kicsit közelebbről, hogy miért. Azt tudjuk, hogy az anyaméhben megélt élményeink ott vannak a tudatalattinkban. Ez azt jelenti, hogy elménk látszólag ugyan nem emlékszik a történtekre, sejt szinten mégis bennünk van eltárolva minden ott megélt érzelem.

Elindul tehát anyaméhbeli fejlődésének az útján egy ikerpár zigóta. Nyugalom van, összetartozás érzés (minden rendben, itt van velem a másik felem). Majd egyszer csak minden megváltozik. Kettejük közül az egyikük meghal. Az ikerpár életben maradt fele pedig az eddigi boldog összetartozásból hirtelen magára marad. De nem csupán magára marad, hanem látja, ahogy testvére (aki még az Édesanyjánál is közelebb áll hozzá) a szeme előtt egy kiüresedett lenyomattá válik. Ez az élettelen valami aztán még hetekig ott van Anya hasában, és a magára maradt iker nem győzi kerülgetni, összehúzni magát, hogy ne kelljen hozzáérnie a halott részhez (saját vendégem újjászületés meditációja során napfényre került érzés).

Nos, ez a trauma a később megszülető gyermek lelkében aztán megjelenik bűntudatként: „Azért élek, mert ő meghalt”. Emiatt lényegében az önbüntető önsorsrontás az élet több területén megmutatkozhat a „túlélő” életében. Megfelezheti például sikerességét, vagy anyagi bőségét erőteljes egyszer fent, majd nagyon lent események váltakozásával, mintha a lemondással kárpótolná a meg nem született testvérét. Megfoszthatja magát a boldog párkapcsolattól, mert nem találja a „másik felét”; minden potenciális párban elhalt ikertestvérét keresve.

Ezek mellett gyakori árulkodó jel lehet a balkezesség, hiszen az ikerpár kialakulása a megtermékenyített petesejt megcsavarodásával jön létre, így ha a balkezű gyermek marad életben, akkor ő a jobb kezes testvérének „tükörképe” lesz. A másik gyakori ikervesztésre utaló jel az, ha valakinek két keresztneve van – ekkor az Édesanya tudat alatt érezte a második embrió jelenlétét, és ezért adott két nevet gyermekének.

Ha magadra ismertél a cikk alapján, akkor ne ijedj meg! A felismerés az első lépés! Ha ez megtörténik, akkor a trauma oldása már könnyen kivitelezhető például családállítással. Ha pedig kedved volna a családállítást egy csodás bakonyi hétvégével egybekötni, ahol más, terheket letevő, mély sors átalakító feladatok is várnak Rád egy fantasztikus csapatban, akkor gyere velem és Vikivel május 19-21-én a Hosszúház turistaszállóba, és engedd, hogy a Feje tetejére állítsuk a világodat!

Az eseményről további részleteket a Facebook eseményünkben tudhatsz meg: https://www.facebook.com/events/922796358842631/?ref=newsfeed

Várunk szeretettel!

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Magányosság, szorongás, bűntudat... Érezted már ezt, de nem tudtad megmagyarázni, hogy mitől van? Talán te sem egyedül indultál erre a világra...

Ez is érdekelhet még

A korlátokon túl
Egészség, test-lélek-szellem

A korlátokon túl…

Ha úgy érzed, megrekedtél a korlátaid miatt, ezen az inspiráló történeten keresztül megláthatod, hogyan szabadulhatsz ki ebből a helyzetből.

Önmegvalósítás
Önismeret

Kapcsolatok, önmegvalósítás

Hogyan segíthetnek hozzá a kapcsolatok az önmegvalósításhoz? Egy egyszerű módszer céljaid eléréséhez, amely még egészségesebb élettel is jár.

#novagyokmagazin