A láthatatlan sebek hangja: A bántalmazó kapcsolatok árnyékából a gyógyulás útjain

Picture of Girisha Andrea Steigler

Girisha Andrea Steigler

Orgazmus coach, trauma- és gyászspecialista

Cikk megosztása

Amikor halottak napja csendes reflexióra késztet és a múltbeli kapcsolatainkon merengünk, fontos felismernünk, hogy ezek a kapcsolatok nem csak emlékeket, hanem gyakran sebeket is hagynak maguk után. Különösen akkor, ha bántalmazó gyermekkori környezetben nőttél fel, elengedhetetlen a múlt feldolgozása. A gyermekkori traumák nemcsak korai életünkben hordoznak nehézségeket, hanem gyakran árnyékot vetnek felnőtt kapcsolatainkra és önbizalmunkra is.

A rejtett sebek hatásai és következményei

A gyermekkori abúzus, akár szóbeli, akár érzelmi, akár fizikai vagy szexuális, súlyos nyomot hagynak bennünk. Ezek a traumák az agyunk működését is befolyásolhatják, hatással lehetnek a stresszválaszunkra és az érzelmi szabályozási képességünkre éveken vagy évtizedeken át. Rendszeresen különböző fizikai tünet vagy betegség formájában is megjelennek.

A múltból jövő történetek: megéltek, meghallgatottak és megosztottak

Amikor végiggondoljuk azoknak az embereknek a történeteit, akikkel életünk során találkozunk, gyakran nem látjuk azonnal azokat a sebeket, amelyek mélyen gyökereznek a múltjukban. Az emberek mögött álló történetek olyanok, mint a könyvek borítói – nem mindig tükrözik a tartalmuk teljes mélységét.

Most három valós történetet osztok meg, amelyek bemutatják, hogyan alakították a gyermekkori traumák életüket és hogyan találták meg az útjukat a gyógyulás felé. Ezek a történetek nemcsak arra hivatottak, hogy rámutassanak a bántalmazás árnyékára, hanem hogy inspiráljon és bátorítson téged is, ha neked is hasonló a történeted.

Anna: Az elhagyatottság érzése

Anna mindig is azt hitte, hogy az erős nők nem mutatnak gyengeséget. Gyermekként látta, ahogy édesapja szóbeli támadásokkal bombázza édesanyját, aki csendben tűrte a sérelmeket. Amikor Anna felnőtt, önmaga is észrevétlenül egy hasonló kapcsolatban találta magát. A gyász napján, miközben egy régi fényképet nézegetett, rádöbbent, hogy a változáshoz neki kell először lépnie. Anna úgy döntött, hogy szakít a múltja árnyaival és elkezd dolgozni a fájdalmas érzések feldolgozásán. Ma már nem fél kimutatni az érzéseit és erős nőként definiálja magát, aki nem fél kifejezni a gyengeségeit sem. Anna aktívan kerüli azokat a kapcsolatokat, amelyekben nem érzi magát biztonságban, és elkötelezte magát a saját jóllétéért.

Béla Története: A düh, mint örökség

Béla számára a halottak napja az az időszak, amikor a családi hagyományok és a gyerekkori emlékek a leginkább felelevenednek. Apja a család szigorú feje volt, soha nem mutatta ki az érzéseit. Bélát gyakran bántalmazta, ha nem felelt meg az elvárásainak. Felnőtt férfiként Béla haragja és frusztrációja a saját kapcsolatait kezdte el megmérgezni. Néhány évvel ezelőtt a megemlékezés napján Béla rájött, hogy ideje már megszakítani ezt az ördögi kört és segítséget kért tőlem, hogy a gyűlölet helyett a megértést és a szeretetet örökítse tovább. Feldolgozva az apja által hagyott sebeket, Béla nem sokkal később találkozott Katával, aki felé először volt képes teljesen megnyílni és őszintén kifejezni az érzéseit. A közös munkánk eredményeként megtanulta kezelni és nem elnyomni az esetenként feltörő düh és harag érzését. Ma már Béla sokkal türelmesebb és megértőbb partner. Azóta apa is lett, aki az érzelmi intimitás és az őszinte kommunikáció értékeit követi.

Csilla Története: A szavak, amelyek nem halnak meg

Csilla édesanyja korán meghalt és az a fajta bántalmazás, amit édesapjától kapott, nem hagyott látható nyomokat, de a szavak mélyen beleivódtak a lelkébe, sőt a testében is csontig hatolóak voltak. Amikor először találkoztunk, Csilla üveges szemekkel mesélte, hogy amikor halottak napján látogatóba ment az anyja sírjához, csak arra tudott gondolni, milyen más lenne az élete, ha édesanyja még élne. Az emlékek áradatában azonban ráeszmélt, hogy a gyász mellett eljött az idő a gyógyulásra is. Csilla elhatározza, hogy a múltból hozott sebeket nem viszi tovább és ezért keresett meg engem. Most is emlékszem, amikor Csilla zokogás közepette mondta ki hangosan, hogy az apja bántó jelzői nem is igazak rá. Nem volt egy egyszerű utazás, de Csilla képes volt maga mögött hagyni az apja szavai által hozott sebeket. Csilla teljes énképe megváltozott, sőt ő is elkezdett másokat aktívan segíteni, akik hozzá hasonlóan traumákon mentek keresztül.

A szabadság felé vezető út

Ezek a történetek mind arról szólnak, hogy a múlt fájdalmas fejezeteit lezárva, a jövő felé tekinthetünk. A bántalmazó kapcsolatok gyakran mély nyomokat hagynak a lelkünkben, a testünkben, az érzéseinkben és a kapcsolatainkban. Nem mondom azt, hogy a változtatás és a gyógyulás útja rövid és könnyű. De az emlékezés napja megmutathatja, hogy nem vagyunk egyedül ezen az úton, és van remény a valós transzformációra, amely által az életünk gyökerestől megváltozhat.

Ha te is úgy érzed, készen állsz a változásra, és szeretnéd támogató közösségben feldolgozni a múltadat, csatlakozz a következő mesterkurzusomhoz, amely a bántalmazó kapcsolatokból való szabadulás útjait járja be. Ez a hat héten át tartó online kurzus a bántalmazásból a szabadságba vezető útmutatót nyújtja azoknak, akik változást szeretnének életükben és meg szeretnék találni saját belső erősségüket. Ne maradj ki ebből a lehetőségből, hogy visszaszerezd az irányítást és megtaláld a saját belső békédet.

Hisz van választásod!

Várlak sok szeretettel, hogy együtt tegyünk lépéseket és képes legyél átvenni az irányítást a saját életed felett.

Girisha Andrea Steigler

3 diplomás közgazdász, európai uniós és nemzetközi közbeszerzési szakértő

orgazmus coach, trauma- és gyászspecialista

A Tudatos Nő Akadémia alapítója

Elérhetőségek:

Web:

https://www.tudatosnoakademia.hu/

http://empressco.online/andi-gyonyorteli-svedasztala/

https://girisha-andrea.com/

Facebook:

https://www.facebook.com/tabumentesgirishaandrea

Női Facebook csoport:

https://www.facebook.com/groups/173534154100640

Tanulj személyes történeteken keresztül gyakorlati módszereket arra, hogyan birkózz meg a bántalmazó kapcsolat láthatatlan sebeivel.

Ez is érdekelhet még

Mindenszentek
Család, otthon

Miért félelmetes a halál?

Válaszokat keresel, hogy megértsd, miért olyan gyakori a halálfélelem? Vizsgáld meg ezt egy másik nézőpontból és kérdőjelezd meg a halandósággal kapcsolatos nézeteidet.

#novagyokmagazin