Enneagram – a testi hármas

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

Ebben a kategóriában 3 olyan alcsoport szerepel, melynek tagjai igen magas testtudatossággal rendelkeznek. Elsősorban ők azok, akik a Belső Utazásban gyakran élnek meg testi érzeteket, például mellkasszorítást, fejfájást, végtagzsibbadást.

Ebbe a triádba tartozik:

  • A nyolcas, azaz a Kihívó

Jellemző mondata: „Képes vagyok rá, ura vagyok a helyzetnek.” 

Legfőbb vágya: hogy önálló legyen, megvédje önmagát, és maga határozza meg sorsát, életútját. 

Legnagyobb félelme: hogy gyenge, mások bántják, mások irányítása alá kerül. 

Általános jellemzése: A nyolcas nem akarja, hogy sorsáról mások határozzanak, a maga ura akar lenni. A nyolcasok az Enneagram leghatározottabb, legcselekvőképesebb személyiségei, de egyúttal ők a legnehezebben kezelhetők. 

Erősségei: határozott, önálló, magabiztos, öntudatos, erős egyéniség. Képes tiszteletet, tekintélyt ébreszteni önmaga iránt. Igazságos, őszinte és szókimondó. 

Gyengeségei: nem különösebben jó csapatjátékos, túlzottan hajlamos a versengésre. Hajlamos az autokratikus vezetésre, rosszul tűri a kritikát, az ellentmondást. 

Jellemző gyermekkora: a legtöbb nyolcasnak túlságosan korán kellett felnőnie. Ennek több oka lehet: apa nélküli család, gyenge, támogatásra szoruló anya, veszélyes környezet, egy kiszámíthatatlan, erőszakos felnőtt családtag stb.

  • A kilences, azaz a Béketeremtő

Jellemző mondata: „Minden rendben van, elégedett vagyok.” 

Legfőbb vágya: a belső stabilitás, lelki béke, harmónia fenntartása.

Legnagyobb félelme: hogy elveszíti önmagát, stabilitását és a többi embert. 

Általános jellemzése: fő motivációja a belső béke, harmónia megélése, minden áron. Ennek fenntartása érdekében inkább nem vesz tudomást semmiről, ami nyugalmát megzavarhatná. 

Erősségei: rendkívül barátságos, elfogadó, derűs, harmóniát sugároz. Érzelmileg stabil és kitartó. Bízik önmagában és másokban, derűlátó, nem aggódik a jövő miatt. Türelmes, jó természetű, megnyugtató és segítőkész. 

Gyengeségei: kényelemszeretete, lustasága erősebb lehet ambícióinál. Emiatt nem fejleszti magát, képességei megmaradnak a lehetőség szintjén. 

Jellemző gyermekkora: a legtöbb kilences gyerekkorában tanulta meg a közvetítő, béketeremtő szerepet. Gyakori, hogy a szülők közötti nyílt-, vagy rejtett ellentét, konfliktus megoldását, vagy legalábbis elcsitítását vállalta magára.

  • Az egyes, azaz a Reformer

Jellemző mondata: „Igazam van.” 

Legfőbb vágya: jó akar lenni, összhangban élni és cselekedni lelkiismeretével. 

Legnagyobb félelme: hogy „tökéletlen”, hibás, sőt, valamiképpen bűnös is, hogy a többiek elítélik. 

Általános jellemzése: az egyes legjellemzőbb vonása, hogy mindenben tökéletességre törekszik, és ennek érdekében elnyomja az ösztöneit, szükségleteit is. Határozott elvei vannak arról, hogy mi a jó és mi a rossz, ezekhez szigorúan tartja magát. 

Erősségei: lelkiismeretes, fegyelmezett, és tisztességes. Precíz, rendszerető, igen nagy munkabírása van. Igazságérzete nagyon fejlett, a morális értékek fontosak a számára. 

Gyengeségei: elégedetlen a valósággal, úgy érzi, neki kellene mindent jobbá tenni. Ettől gyakran fáradt, rosszkedvű. 

Jellemző gyermekkora: a gyermek egyest általában szigorúan, következetesen nevelték. Megbüntették, ha rossz volt és megjutalmazták, ha jól végezte a dolgát. Az is lehet, hogy a családban olyan zűrzavar uralkodott, hogy a gyerek kénytelen volt korán felnőni és kialakítani saját szabályrendszerét, amelyhez azután igazodhatott. A kis egyes így korán igen erős felelősségtudattal – egy „beépített” belső szülővel, felettes énnel rendelkezik.

Remélem tetszett a kis összefoglalóm az testi hármas csoportról! A végére értem az Enneagram típusok bemutatásának. Amennyiben kíváncsi vagy az összes Enneagramról szóló mini videómra, melyekben mindegyik típusról részletesebben mesélek, illetve a rövid mesékre, amelyek kissé kifiguráznak mindannyiunkat, akkor katt erre a lejátszási listára! Önismeretre fel! 🙂

Belső utazás Szandrával
Fedezd fel erősségeidet az Enneagram segítségével. Tanuld meg, hogyan értheted meg jobban önmagad és hogyan nyerhetsz betekintést az érzelmeidbe.

Ez is érdekelhet még

Szeretet
Önismeret

Honnan tudhatom, hogy szeret?

Olykor bizony elgondolkozunk azon, hogy a másik ember szeret-e bennünket. Vajon honnan tudhatod, hogy van-e valódi kapcsolódás köztetek?

#novagyokmagazin