Akármilyen jól nézel ki ma, mégsem érzed magad elégnek?

Picture of Burinda Veronika

Burinda Veronika

Asztrológus, író, önismereti tréner

Cikk megosztása

Ismered azt az érzést, amikor mindent megteszel, hogy a lehető legjobban nézz ki ma is, de mégsem vagy elég?

Igyekszel csinos, fitt, fiatalos és még kedves is lenni. Pedig fáradt vagy… Nem baj, majd egy kicsivel több alapozó eltünteti a szemed alatti karikákat. Eleged van mindenből, semmi kedved nincs elindulni sehová… Legszívesebben ki sem másznál reggel az ágyból, mert tudod, hogy mire estére minden feladatnak a végére jutsz, csupán egy dologra nem jut soha időd. Magadra.

Habár mindezt jól tudod, mégis minden reggel kinyitod az „Elvárások” feliratú szekrényt, leveszed a polcról és magadra öltöd az egyik legudvariasabb álarcodat a sok közül, majd kiválasztod a hozzá passzoló, minimum másnap reggelig kitartó mosolyt.

Mégsem érzed magad elégnek. Valami hiányzik…

Egy gyors pillantás a tükörbe, „Szörnyen nézek ki ma is!” – fut végig a gondolat, és már rohansz is intézni a milliónyi ügyedet.

Bizonyára te is voltál már így.

Talán már unalomig ismételt téma, hogy milyen nehéz is ma nőnek lenni. Bár véleményem szerint régebben sem volt könnyű, és felesleges is a mai időket a múlthoz hasonlítgatni, hiszen minden más volt, így a korszakok lényegében összehasonlíthatatlanok.

Az viszont tény, hogy „mai nőként” számtalan transzgenerációs örökségünk, traumánk van – persze a férfiaknak sem kevésebb –, és a mai fogyasztói társadalom még újabbnál újabb elvárásokat tesz nőként az orrunk elé. Csak bírjunk vele megbirkózni…

Az egyik legnagyobb kihívásunk nőként ezért az, hogy felismerjük a testkép és az önbizalom fontosságát, mint az önismeret alapvető összetevőit. Ezek nélkül alacsony önértékeléssel küzdhetünk, illetve negatív testkép-problémákkal, ami boldogtalansághoz és szorongáshoz vezethet.

Életminőségük javítása érdekében létfontosságú megtanulnunk, hogyan fejlesszük az önismeretünket. Ez azt jelenti, hogy meg kell érteni a testünket és annak szükségleteit, fel kell ismernünk az erősségeinket és gyengeségeinket, és el kell fogadni magukat. Az önmagunkkal való pozitív kapcsolat kialakítása a tartós önbizalom és a jobb testkép alapja. Ekkor nyílik esélyünk arra, hogy elég jónak érezzük magunkat minden egyes nap – a hibáinkkal, tévedéseinkkel együtt, mások véleményétől függetlenül is. Pont úgy, ahogyan éppen vagyunk.

Mit is tehetsz ennek érdekében?

  • Kezdd azzal, hogy olyan tevékenységeket (is) folytatsz, amelyek jó érzéssel töltenek el téged, minden elvárás nélkül. Ilyen például a mozgás, a kirándulás, a jóga, a meditáció vagy a naplóírás. Ezek segítenek abban, hogy jobb véleményed legyen magadról, és időt ad arra, hogy elgondolkodj az érzéseiden. Tehát mindenképpen biztosíts magadnak rendszeresen énidőt.
  • Emellett fontos, hogy pozitív emberekkel vedd körül magad, akik segítenek, támogatnak és bátorítanak.
  • Végezetül – de nem utolsósorban – figyelj arra, hogy milyen gondolatok jönnek-mennek a fejedben, valamint arra, hogy milyen szavakat használsz, amikor magadról, magadhoz beszélsz. Hajlamosak vagyunk a szüleink vagy egyéb tekintélyelvű, meghatározó személyek ítéleteit, bírálatai futtatni a fejünkben. Egy kedvesebb belső párbeszéd csodákat tehet az önbizalmad javításában.

Ezekkel a lépésekkel elindulhatsz az önelfogadás és a jobb testkép felé vezető úton. Türelemmel és elkötelezettséggel megtanulhatod, hogyan értékeld magadat az élet minden területén. Ez a folyamat eltarthat egy ideig, de hosszútávon nagyobb örömhöz és elégedettséghez vezet. Legyél gyengéd, kedves önmagaddal ezen az úton. Hidd el, megéri az erőfeszítést!

Úgy érzed, nem vagy elég jó a sok kemény munka és maximalizmus ellenére sem, amit a mindennapokba fektetsz? Indulj el azon az úton, ahol több önbizalmat nyerhetsz!

Ez is érdekelhet még

Konzultáció
Egészség, test-lélek-szellem

Vajon kié ez a gondolat?

Gondolatok ezrei keringenek a fejünkben minden nap. Találhatunk köztük önkorlátozó gondolatokat is. Vajon hogyan tudod ezeket hatástalanítani?

#novagyokmagazin