A stressz napos oldala

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

A minap épp diafilmeket olvastam a kislányomnak, amikor előkerült Misi Mókus kalandja. Talán emlékszel a kis feketefarkúra, aki nem akar gyűjtögetni, ahogyan a többiek teszik, ezért úgy dönt, elutazik az örökké termő fához. Bejárja az egész világot egy jobb élet reményében. Abban bízik, hogy azon a csodás helyen, ahol ez a fa áll, nem kell majd folyton magokat gyűjtenie, hanem egyszerűen csak élvezheti az életet. Hatalmasat csalódik, miután rátalál az ígéretes fára és eltölt néhány napot rajta az ottani rokonaival. Kiderül ugyanis, hogy a rokonok valóban csak élvezik az életet, nem dolgoznak, nem mozognak, csak esznek és alszanak. Még a ragadozóktól sem tudják megvédeni magukat. Amikor egy sakál elviszi egyiküket, Misi Mókus megért mindent. Így nem lehet élni! A kényelem teljesen elgyengítette, lelassította, sőt elbutította társait. Úgy dönt, visszatér születési családjához, és mostantól ő is szorgalmasan fog készülődni télire.

A történet tanulsága lehetne az, hogy megéri szorgalmasnak lenni, de én nem erre hívnám fel a figyelmet. Sőt, valójában kifejezetten ellene mennék a mese ilyen jellegű mögöttes tartalmának, mivel az engem a jól ismert magyar mondásra – „aki nem dolgozik, ne is egyék” – emlékeztet. Márpedig eddigi utamon megtapasztaltam, hogy a görcsös munkavágy, amely nem enged pihenést, nem vezet jóra. A munka mellett nagyon is szükség van az értékes pihenési, töltekezési időre, az élet élvezetére!

Ami eszembe jutott Misi történetéről az inkább az, hogy kétféle stressz létezik. Az egyik, ami idegileg, sőt akár testileg is kikészít, megbetegít: a folyamatos kapkodás, megfelelni vágyás, a distressz. A másik viszont az a fajta stressz, ami bizony ahhoz segít hozzá, hogy önbecsülésünk szárnyra kapjon! Egyszer végeztek egy kísérletet, ahol olyasmi történt egy csoportnyi emberrel, mint mókusunk távoli rokonaival. Elvitték őket egy szigetre, ahol mindent is megkaptak és semmi dolguk sem volt, csak pihenni és élvezni a nyaralást. Az első héten mindenki nagyon boldog volt, de ahogy telt az idő, elkezdődtek a konfliktusok, sőt néhány hét után egyenesen kikészültek az emberek a semmittevéstől!

Fontos tehát, hogy mindig tűzz ki (nem könnyen, de) elérhető célokat magad elé, és engedd meg magadnak a büszkeséget, amikor célba érsz! Így tudsz fejlődni az életben és közben egy valóban örömteli életet élni!

Itt tudsz többet olvasni a stressz napos oldaláról.

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Te szeretnél úgy élni, hogy csak enned kell és aludni? Kipróbálnád azt, hogy nincs egyetlen feladat, kihívás, veszély sem az életedben?

Ez is érdekelhet még

#novagyokmagazin