5 sorsdöntő önbizalom növelő tipp

Picture of Takács Timi

Takács Timi

Női Mentor, Kreatív és Művészeti vezető

Cikk megosztása

Kedves Olvasó!

Takács Timi vagyok, Női Mentor, a „Tedd helyére életed legfontosabb PUZZLE darabját!” Mentorprogram megálmodója és kidolgozója, a Színes hangulatok kreatív kép- és coaching kártyacsomag megalkotója.

Ezt a „minikurzust” azért állítottam össze Neked, hogy segítselek az önbizalmad növelésében.

Az elkövetkező 6 hét során olyan ötleteket mutatok, amiket én is rendszeresen használok már jó pár éve, és számomra bizonyított a pozitív hatásuk.

Mielőtt megnézed mik is ezek, vess egy pillantást arra, mit is takar ez az egyre többet használt fogalom: „ÖNBIZALOM”.

Elsőként próbáld megfogalmazni, és javaslom írd is le egy füzetbe, hogy számodra mit jelent?

Most pedig megosztom veled, hogy nekem mit jelent: amikor tudom, hogy képes vagyok valamit megtenni, amit megálmodtam és amit régóta szeretnék elérni. Tudom, hogy megvan hozzá az adottságom, tudásom, akaraterőm, és véghez viszem energiát nem kímélve.

Lássunk egy hivatalos definíciót is!

„Önbizalom (főnév): Hit saját magunkban; személyes meggyőződés a saját képességeinkről, erőnkről, céljaink elérhetőségéről, amit nem feltétlenül tudunk igazolni, mégis bizonyosnak tartunk. Bizonyosság arról, hogy képesek vagyunk változást, eredményt okozni, ami fellépésünkben és cselekedeteinkben tükröződik.” (wikiszotar.hu)

Tehát az, hogy tovább próbálkozol valamivel addig, amíg az sikerül, nem csak a kitartáson múlik, hanem az önbizalmadon is. Azon, hogy el tudod hinni magadról, hogy KÉPES VAGY RÁ!

Szerinted a vezetésnek, a nevelésnek és nyelvtanulásnak mennyi köze van egymáshoz? Nem sok, igaz? Pedig mindhárom sikeressége az önbizalmon múlik.

Azt azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy az egészséges önbizalom nem az ego. Az egóból való vezetés és nevelés öncélú.

Ha van önbizalmad, akkor tudod, hogy az időről-időre történő megingásaid, imposztor-érzésed, stagnálásod csak időszakos, és utána újra jön a hegymenet. A tanulásban szükség van a tudás elmélyülésére, a vezetésben a tapasztalat megszerzésére, a nevelésben pedig arra, hogy a gyermekben leülepedjen az általunk átadott tudás és az empirikusan szerzett tudás.

Amikor viszont nincs önbizalmad, akkor magad elé veszed a védőpajzsodat, vagy akár egy falat, várat emelsz magad köré, amellyel elzárod magad a sérelmektől, a negatív kritikáktól, a rosszul eső visszajelzésektől. Hiszen ilyenkor úgyis azt érzed és gondolod, hogy az, amit csinálsz, mondasz, teszel az nem jó, nincs szükséged arra, hogy ezt mások is megerősítsék.

Ilyenkor sajnos nem tudod meglátni a segítő szándékot sem, mert annyira bele vagy süllyedve a saját világodba, a saját mondataidba, hogy képtelen vagy befogadni bármilyen külső szempontot, szemszöget.

Ezt a pillanatot kell megragadni, és itt kell a KOMFORTZÓNÁDBÓL KILÉPNI!

Ugyanis ez az állapot egy kellemes, langyos, meleg, otthonos hely, ezt ismered. Innen kilépni az ismeretlenbe viszont rideg, hideg, nem túl kényelmes, és felettébb kockázatos.

Ha képes vagy – egyedül vagy támogató szakemberrel – lerombolni a korlátozó hiedelmeid segítségével megépített falat, akkor nincs is szükség a komfortzónából való kilépésre. Más szóval nem tűnik akkora lépésnek egy kihívás, egy új feladat teljesítése, hiszen az csak egy következő lépés a célodhoz vezető úton, melynek első lépése a TUDATOSÍTÁS, vagyis felismerni azt, ami van.

Észrevenni, látni azt, ami korlátoz, majd tudatosan „lecserélni” egy olyan új mondatra, szóra, ami engedi számodra a továbblépést, engedi a haladást, engedi a megoldáshoz vezető út megtalálását.

Melyek azok a mondatok, amelyeket legközelebb szeretnél hallani a kihívást jelentő helyzetekben? Jobb lenne, ha az „úgysem tudod megcsinálni” helyett a „meg tudod csinálni”-t hallanád meg? Vagy amikor azt mondod magadnak, hogy „béna vagy” helyette ezt mondanád: „ügyes vagy”!

Te magad, és csak Te magad tudod alakítani, formálni a hitrendszereidet olyanná, amilyenné Te szeretnéd, hiszen Te vagy az, aki tudja mi számodra a legjobb megoldás. Mert a MEGOLDÁS BENNED VAN! Erre épül a megoldásfókuszú coaching, amit én is képviselek.

Önbizalom növelő tippek 1.

Az alábbi önbizalom erősítő tippeket nyújtom át neked szeretettel:

A POZITÍV BELSŐ HANG

  • Előfordult már veled, hogy ha valakitől pozitív gondolatokat vagy motiváló szavakat kaptál, akkor ennek nagyon örültél? 
  • Miért várod ezt másoktól?
  • Miért nem próbálkozol meg ezzel te magad? 

Számos kutatás bizonyítja, hogy a bátorító jellegű szavak és a saját magunkkal folytatott pozitív beszélgetések (self-talk) kedvezően befolyásolják az önbizalmunkat.

A coaching során van egy gyakorlat, amit nagyon szeretek használni magamon is és az ügyfeleimmel is, mert nagyon hatékonyan előre tudja lendíteni az önbizalmukat. Ezt most veled is megosztom.

Ülj le egy csendes helyre egy papírral, ceruzával vagy tollal (amivel jól esik az írás), készíts oda egy csésze teát, kávét, vizet (ízlés szerint), majd hunyd le a szemed és gondolj most magadra. Zárd ki a környezetet, most csak te vagy a fókuszban. Amikor ez megvan, kezdd el összeszedni minden POZITÍV TULAJDONSÁGODAT!

Írd le őket! Itt minden jöhet, külső és belső tulajdonságok egyaránt, minden, amit szeretsz magadban, vagy amire emlékszel, hogy mások mondták rólad! Minden olyan, amire büszke vagy, ami jól esett! Ne állj meg minimum 50-ig!!!

Ha úgy érzed, hogy támogatásra van szükséged, mert elakadtál életed valamely területén, keress bizalommal a lenti elérhetőségeim egyikén.

A Magazin olvasóinak 10% kedvezményt adok a szolgáltatásaimból.

Szeretettel a Te Lélekemelőd:

Takács Timi                                                 

Női Mentor, Kreatív és Művészeti Vezető

Elérhetőségeim:

https://alkotoanyu.hu/coaching/

alkotoanyu@gmail.com

Ez a 6 részes "minikurzus" segít neked abban, hogy gyorsan és eredményesen tudd növelni az önbizalmadat, és ezáltal jobb eredményeket érj el.

Ez is érdekelhet még

Masszázsterápia
Egészség, test-lélek-szellem

Két legyet egy csapásra – masszázzsal!

Oldd meg az elakadásaidat masszázzsal! Tudtad, hogy a lazító masszázsterápia hatékonyan segít téged a problémáid megoldásában is?

#novagyokmagazin