Mit tegyél, ha úgy érzed, legyőzött a tavaszi fáradtság?

Picture of Eideh Titanilla

Eideh Titanilla

ReBirth Mentor

Cikk megosztása

Mi a tavaszi fáradtság, ami olyan sok ember számára okoz gondot?

Ez nem egy olyan állapot, mint a megfázás vagy a depresszió, hanem a szervezet anyagcsere-változásával van összefüggésben. Szervezetünk minden évben átesik az átalakuláson, ami néhány hétig is eltarthat. Az átalakulás, megújulás nemcsak a testünket érinti, de hatással van érzelmi állapotunkra is. Meglátásom szerint ilyenkor érdemes a kapcsolatainkra is rátekinteni. Tapasztalatom szerint ilyenkor van a legtöbb kapcsolat- és karrierváltás, legalább is ilyenkor fordulnak hozzám a legtöbben ezekben a témákban. Gyakoriak ilyenkor a belső vívódások. 

  • Az időjárás szerepe a tavasz fáradtságban

Tavasszal a hosszabb nappalok csökkentik a melatonin alváshormon termelődését, az emelkedő hőmérséklet pedig az erek kitágulásához vezet, ami vérnyomás csökkenését okoz. Ez szédüléshez vezethet. Aki télen kevesebb vegyszermentes gyümölcsöt és zöldséget evett – vagyis több élő vitamint fogyasztott –, annál hiánytünetek jelentkezhetnek. Ez első körben inkább hangulati változásokat okozhat, amelyet ha időben észrevesz, akkor a fizikális tünetei csökkenthetők vagy el is kerülhetők.

Mit tehetsz most a tavaszi fáradtság ellen, hogy erővel és lendülettel kezdd a tavaszt?

  • Ételek egy fitt tavaszhoz

Sokan közülünk többet kaptunk a téli csemegékből. A téli zsírtól való megszabadulás vágya ezért nagyon csábító. De vigyázat, a radikális gyors gyógymódok hiányokat okozhatnak, ezáltal súlyosbítva a már meglévő helyzetet. Tavasszal sem szabad elhanyagolni az immunrendszert, ezért nyúlhatunk a citrusfélékhez, petrezselyemhez. Minden, ami zöld – mint például a saláta, a csírák, a gyógynövények – tavasszal különösen egészségesek, mert tartalmaznak nyomelemeket, például káliumot, kalciumot és foszfort, valamint nagyon gazdagok vitaminokban is.

A vas bevitelét teljes kiőrlésű termékekkel segítik elő. A vas nagyon jól hat a fáradtság ellen, hiszen fontos a vérképzésben, így a szervezet oxigénellátásában, de javaslom a jobb felszívódáshoz a folsavat vagy a folátot beszerezni, különösen a nőknek és a gyermekeknek, mert esszenciálisan nagyon fontos.

Tavaszi fáradtság-1
  • Tavaszi fáradtság elleni vitaminok, amelyek erősítenek

A B12-vitamint a szervezet hosszú ideig raktározhatja, így a hiányt sokáig nem vesszük észre. Számos fontos testi funkcióért felelős, például a vörösvértestek képződéséért. Ezek viszont felelősek az oxigénellátásért. 

A szervezet maga is képes előállítani és tárolni a D-vitamint. A fáradtság D-vitamin hiányára utalhat. A K-vitamin hiánya fáradtságként vagy fejfájásként is megnyilvánulhat. A K-vitamin különösen hiányos a bélrendszeri betegségekben szenvedőknél.

Az étrend-kiegészítők soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott életmódot. Egyes termékek hosszútávú alkalmazása káros is lehet. Minden esetben azt javaslom, hogy Schüssler terapeutával, természetes gyógymódokkal foglalkozó szakértővel egyeztessünk, hogy milyen étrend-kiegészítőkre van szükségünk. A vegetáriánusoknak és a vegánoknak is érdemes odafigyelni értékeikre, és nem csak tavasszal.

  • A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék

Végül, de nem utolsósorban a megfelelő hidratálásról. A sok víz és cukrozatlan teák fogyasztása fontos a fejfájás és a fáradtság elűzéséhez.

Ha a kiegyensúlyozott táplálkozás ellenére szeretnéd alaposabban szemügyre venni az egészséged, és szeretnéd száműzni a fáradtságot, akkor célzott táplálkozással, lelki fröccsel, azaz Rebirth – megújulás villám konzultációval, vagy étrend-kiegészítők bevitelével segíthetsz magadon. Az első lépés mindig a teljes felmérés, anamnézis. Várlak szeretettel.

Ha a téma megérintett és úgy érzed, hogy segíthetek, keress bátran, a https://titanillaeideh.com/ oldalon megtalálod a programjaimat.

Ha te is küzdesz a tavaszi fáradtsággal, olvasd el ezt a néhány egyszerű és hasznos tippet, hogy minél hamarabb visszanyerhesd az energiádat.

Ez is érdekelhet még

Változás, nők
Igaz történet alapján

Szösszenet egy változásról…

Avagy hogyan alakultam egy tüzes, szangvinikus, időnként robbanó személyiségből többnyire merengő, befelé figyelő nővé…

#novagyokmagazin