Egy gyermek születése…

Picture of Niczmann-Keresztes Alexandra

Niczmann-Keresztes Alexandra

Belső utazás kísérő, családállító

Cikk megosztása

A legnagyobb öröm, földöntúli boldogság. Egyrészt. Másrészt bizony mindent a feje tetejére állít. Fontos témát szeretnék ma boncolgatni. Sok nő, édesanya fordul hozzám lelki nehézséggel.

Azt tapasztalom, hogy anyáink mintája elképesztő mértékben ivódott a lelkünkbe. A mai anyukák tökéletesen lemásolták saját édesanyjuk mintáját, amely szerint, ha egy nőnek gyermeke születik, akkor önmagát lényegében a szögre kell akasztania. Mert egy anya dolga az, hogy gondoskodjon a gyermekéről. Meg a gyermek apukájáról. Meg a háztartásról. Meg mindenről. Közben pedig tolja magát a sor végére és legyen az utolsó a prioritás listán.

No de hogy mi is ezzel a gond? Az, hogy közben a nő teljesen kiég, elfárad, sőt gyakran mélységesen magába roskad!

Igen, aláírom, hogy első sorban a nő dolga, hogy kicsinyéről gondoskodjon, táplálja, vigasztalja, ha sír, miközben apa általában a pénzt keresi. DE! Üres kancsóból nem lehet vizet tölteni! Azaz, ha egy nőnek nincs ideje töltődni, regenerálódni, akkor szép fokozatosan elveszti az erejét, amivel önmagát és az egész családját megtartja!

Azért írom most ezeket a sorokat, mert szeretném, ha mindenki, akinek a közvetlen környezetében kisgyermekes anyuka van, elkezdene Rá másként figyelni. Kérem, hogy nézzünk egy kicsit a színfalak mögé! Az édesanyák ilyenkor azt érzik, hogy az ő dolguk az, hogy a világon a legboldogabbak legyenek, hiszen anyává váltak, ami manapság bizony sokaknak nem adatik meg. Az anyukákon az a nyomás, hogy nekik folyamatosan boldognak, vidámnak kell lenniük, és közben igen, mindent is meg kell csinálniuk, méghozzá panaszkodás nélkül.

Pedig gondoljunk csak bele: a háborúkban kínoztak embereket azzal, hogy nem hagyták őket aludni! Így érték el az idegi kimerülést, sőt akár a megzavarodást! Nos, ezt a kisgyermekes anyukák akár évekig is átélik. (Én a magam részéről 3,5 éven át éjszakánként 3x-4x keltem Lizához.) Emellett a kialvatlanság mellett igyekeznek az anyukák a gyermeküknek 100%-os figyelmet adni, vezetni a háztartást és még folyton jókedvűnek is tűnni!

Kedves Anyukák! Nektek üzenem, hogy szabad kimutatni, ha fáradtak vagytok! Szabad hagyni a háztartást, hadd szaladjon, és szabad pihenőidőt kérni a közelállóktól! Szabad lefeküdni aludni napközben, és szabad elmenni otthonról rendszeresen pár órára és a gyermek nélkül lenni! Emlékezzetek: után kell tölteni a kancsót, hogy lehessen belőle vizet adni!

Kedves Anyukákhoz közelállók! Ne várjatok rá, hogy a kisgyermekes anyuka segítséget kérjen! Szervezzétek meg, hogy rendszeresen legyen ÉNIDEJE, és nyugtassátok meg, hogy nem akkor tökéletes anya, ha mindent is megcsinál! Mondjátok el Neki, hogy fontosabb pihennie, mint tökéletes rendet tartania és szuperjól kinéznie!

Ha pedig az én szavam kevés, íme egy cikk egy nálam sokkal okosabb pszichológustól.

Namasté,

Szandra

Belső utazás Szandrával
Anyának lenni a legnagyobb öröm, de gyakran mindent a feje tetejére állít. Hogyan gondoskodhatsz a babádról úgy, hogy közben önmagadat tartod a prioritási lista élén?

Ez is érdekelhet még

Társas magány
Párkapcsolat

Társas magány

Hogyan törheted meg a magányt és az elhidegülést a párkapcsolatodban? Találj rá olyan technikákra, amelyek segítenek a kapcsolatod erősítésében.

#novagyokmagazin